JA! Absoluut. Babymassage heeft echt enorm veel voordelen en kan dus erg veel betekenen voor jouw baby en ook voor jou! Hieronder vertel ik je meer over de 18 (!) positieve effecten van babymassage.

De kans dat je enkele voordelen van babymassage kent is groot, maar ik ben benieuwd welke nieuw zijn voor jou. Wat belangrijk is om weten, is dat deze positieve effecten van babymassage zeker ook te merken zijn op lange termijn!

 

Ontspannen
De babymassage zal er voor zorgen dat de baby ervaren spanningen en het te veel aan prikkels kan loslaten. De massage zorgt voor de aanmaak van oxytocine, het knuffelhormoon. Dit hormoon zorgt voor rust en helpt het aanmaken van het stresshormoon cortisol, af te remmen. Ook bij jou als ouder zal het knuffelhormoon vrijgemaakt worden. Samen dus lekkerder in je vel.

 

Verbetering slaap
Je baby zal sneller de slaap kunnen vatten door de ontspanning, het ontprikkelen, het rustig worden en het gronden tijdens en na de massage. Over het algemeen slaapt een baby’tje langer en dieper na een massage. Hierdoor kan je kindje alle prikkels van de dag beter verwerken. Dit levert een positieve bijdrage aan zijn gemoedstoestand en lichamelijke en emotionele ontwikkeling.

 

Verbinding
De band en verbinding tussen jou en je kindje worden echt versterkt. Dit zorgt dan weer voor een mooie en stevige hechting. Wanneer deze hechting, die trouwens een basisbehoefte is, goed zit, draagt dit bij aan het gevoel van veiligheid, bescherming, zekerheid en eigenwaarde. Deze hechting is van enorm groot belang want die is bepalend voor de rest van je leven.

 

Minder last van kwaaltjes
Massage vermindert verschillende babykwaaltjes (darmkrampjes, voorkeurshouding, overstrekken, doorkomende tandjes en verkoudheid). De waarde hiervan wordt nog vaak onderschat, echter zorgt een babymassage voor oa ontspannen spieren en een betere doorbloeding. Deze effecten hebben een positieve werking op het verzachten van de babykwaaltjes.

 

Minder huilen
Door de massage krijgt je baby meer lichaamsbesef. Dit maakt dat hij zijn lichaam beter kent en voelt en dus beter in zijn vel zit. Door de constante aanraking, de voorspelbaarheid en nabijheid worden de basisbehoeften aan nabijheid en lichaamscontact vervuld. Zoals gezegd zorgt dir voor ontspanning, betere slaap, enz. Hierdoor zal je baby over het algemeen ook minder huilen.

 

Versterken van het immuunsysteem
Massage stimuleert een belangrijk ‘verdedigingsmechanisme’ van het lichaam tegen infecties. Massage zal de aanmaak van witte bloedcellen bevorderen, wat erg goed is aangezien onze witte bloedcellen schadelijke invloeden van buitenaf bestrijden. Door het masseren van je baby wordt er minder stresshormoon aangemaakt en is hij meer ontspannen. Ook de bloeddoorstroming wordt gestimuleerd. Door al deze zaken werkt het immuunsysteem dan ook beter.

 

De bloedsomploop wordt gestimuleerd
Aanraking stimuleert de bloedsomloop. Hierdoor wordt de doorstroming in de lymfevaten ook  bevorderd, waardoor de afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden.

 

Ontspanning bij onrust, spanningen en overstrekken.
Baby’s kunnen last hebben van bijvoorbeeld volgende zaken:

Ze raken gefrustreerd omdat ze meer willen dan ze kunnen;

Baby’s voelen zich eenzaam in hun bedje;

Ze kunnen door alle nieuwe indrukken overprikkeld zijn;

Er is nog ‘stress’ van de bevalling.

Gespannen baby’s kunnen over het algemeen minder hebben, waardoor de baby vaak in een vicieuze cirkel terecht komt. Babymassage doorbreekt die cirkel door er voor te zorgen dat alle spanningen kunnen worden losgelaten en het lichaam zullen verlaten.

 

Ademhaling wordt versterkt
De ademhaling wordt door de massage positief beïnvloed. De ademhaling zal door de massage gelijkmatiger en meer ontspannen zijn. Bovendien zet het de borstkas meer “open”.

 

Tastzin ontwikkelt zich beter
Eén van onze belangrijkste zintuigen is de tast. Het orgaan dat we hiervoor gebruiken, onze huid, zorgt ervoor dat we zaken zoals liefdevolle aanrakingen, koude, warmte, hitte, pijn, enz kunnen gewaarworden. Voor een baby is dit nieuw, maar ook van groot belang. Ook de grenzen van het eigen lichaam zijn nieuw. Stapje voor stapje ontdekken ze dat ze beentjes, voetjes, armpjes en handjes hebben. De tastzin zal zich door de massage beter ontwikkelen. Doe dit echter op een traag tempo zodat het ook voorspelbaar is.

 

Groei versterkt
Een baby die regelmatig gemasseerd wordt, maakt meer groeihormoon aan. De spierontwikkeling zal hierdoor ook bevorderd worden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bijvoorbeeld premature baby’s die geregeld gemasseerd werden, een betere groei doormaakten.

 

 

Positieve effecten van babymassage voor de ouder!

Meer ontspanning
Je zult als ouder zelf ook helemaal rustig worden tijdens het masseren van je kindje. Dat komt o.a. omdat massage heel mindful is, het brengt je in het ‘Nu’. Masseren is niet alleen maar geven, je krijgt er ook iets voor terug. Na een massage voel je je ook helemaal ontspannen. Massage is een fijn moment van rust in deze hectische tijd.

 

Meer verbinding
De massage begint steeds met verbinding met jezelf, zorgen dat je goed gegrond bent. Dit doe je aan de hand van enkele oefeningen. Hierdoor zal je meer verbonden zijn met jezelf, je meer zelfzeker voelen en in je kracht staan. Het gevolg is dat je op een dieper niveau connectie kan maken met je baby.

 

Lichaamstaal leren
In het begin verloopt de communicatie tussen jou en je baby vooral via lichaamstaal. Door de lichaamstaal te observeren tijdens een rustig moment zoals een massage, leer je je baby zijn taal beter kennen. Hij zal handen en gezichtsuitdrukkingen gebruiken om zaken duidelijk te maken. Des te vaker je masseert, des te beter je je baby zijn grenzen en lichaamstaal leert kennen.

 

Elkaar leren kennen
Doordat je als ouder je kindje tijdens de massage in alle rust kunt observeren leer je je baby beter kennen. Je leert aanvoelen wat maakt dat hij zich begrepen en veilig voelt. Ook andersom leert je kindje jou beter kennen door de interactie die er is, de voorspelbaarheid en nabijheid die je geeft.

 

Intuïtie ontwikkelt zich ook
De massage zal je intuïtie versterken aangezien masseren heel mindful is en omdat je zelf ook ontspannen en gegrond bent. Je voelt je ook verbonden met jezelf, waardoor je op je intuïtie leert vertrouwen. Door in het ‘nu’ te zijn tijdens een babymassage en dit ook meer en meer te doen, zal dit zich doortrekken naar het dagelijkse leven. Je zal ook dan als ouder meer en meer je gevoel volgen en op je intuïtie vertrouwen.

 

Meer zelfvertrouwen
Omdat je als ouder met babymassage voelt dat je veel meer voor je kindje kunt betekenen, hem steeds beter kan ‘lezen’ en beter kan inspelen op zijn noden, zal je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen versterken.

 

Quality-time
Babymassage is een moment waarop je bewust iets samen doet. De babytijd gaat ontzettend snel, maar is wel erg belangrijk en essentieel voor het verdere leven. Voor je baby is deze manier van mindfulness erg waardevol, omdat hij zich op een diep niveau gezien en gehoord voelt. De rust, ontspanning en aandacht zorgen voor een versterking van zijn gevoel van eigenwaarde. Indien je bovendien meerdere kinderen hebt, is het niet evident om je baby ook echt bewuste aandacht te geven. Babymassage is dan een uitgelezen moment om dit wel te doen en even met z’n twee enkel ‘in het nu te zijn’.

 

Kortom, enorm veel voordelen die belangrijk zijn voor jou én je baby om zo de beste start in jullie leven samen te kunnen nemen ♥